sobota 22. března 2008

Nežádoucí kosmická vydání (1)

V tomto seriálu si představíme některá nežádoucí vydání.
Při brouzdání nevyčerpatelným prostorem internetu jsem narazil na prodej místních – lokálních vydání pro níže uvedené „státní“, příp. „městské útvary“. Vzhledem k tomu, že tyto „útvary“ nejsou na seznamu UPU, nevydávají vlastní poštovní ceniny, jde tedy o vydání, která se ve filatelistické terminologii nazývají ilegální. Ve skutečnosti jde (asi hlavně) o spekulativní vydání, která mají za cíl vytáhnout z peněženek (málo informovaných) sběratelů nemalé částky. Samozřejmě, že tato vydání umístěná ve výstavním exponátu by přinesla pouze ztráty při udělování bodů v rubrice "filtelistické znalosti".
Pojďme se podívat na některá z nich:
Díky TL si představíme Abcházii. Ke 25. výročí přistání na Měsíci byl vytištěn TL se 4 známkami a 4 potištěnými kupony. Na známce je lunární modul v závěrečné dosedací fázi. Abcházie je země na kavkazském pobřeží Černého moře. De iure jde o autonomní republiku pod správou Gruzie.
Hezké obrázky jsou na výrobcích s uvedeným názvem Republika Jižní Osetie (Республика Южная Осетия): dva TL s vyobrazením prvních kosmonautů – každému jsou věnovány vždy dvě známky. Jednu tvoří barevné foto a druhou kresba. Na okraji TL je vyobrazeno vyznamenání Zlatá hvězda a odznak Letec-kosmonaut SSSR. Dále byly vytištěny 4 dopisnice s vyobrazením Gagarina (viz obr.), Titova, Těreškovové a Leonova (viz obr.). Jižní Osetie je území o rozloze 3900 km² a nachází se v Gruzii.




Žádné komentáře: