úterý 18. března 2008

N. M. Sisakjan

N.M.Sisakjan – zakladatel kosmické biologie a medicíny

Norajr Martirovsovič Sisakjan
Норайр Мартировсович Сисакян *25.1.1907 - †12.3.1966
- významný vědec - biochemik, který stál u počátků kosmického výzkumu


V Institutu biochemie A.N.Bacha AV SSSR byl budoucí zástupce ředitele N.M.Sisakjan uznávanou autoritou. Přicházeli si k němu pro radu při řešení nejrůznějších otázek, jak vědeckých tak i osobních. Odlišoval se nesmírnou dobrosrdečností a starostí o své spolupracovníky. Později, když se stal nejdříve akademikem-tajemníkem Oddělení biologie AV SSSR, a potom Hlavním Vědeckým tajemníkem Prezídia AV SSSR, se jeho vztah k Institutu nezměnil. Pokračoval ve vedení své laboratoře a byl přístupný pro spolupracovníky, i nadále prováděl vědecká kolokvia, pracoval ve Vědecké radě Institutu.
Když byl zvolen plnoprávným členem AV SSSR pozval všechny spolupracovníky Institutu na slavnostní recepci. Institut byl pro něho „rodným domem“, zde proběhlo jeho formování jako vědeckého pracovníka, odtud byla zahájena jeho blýskavá vědecká kariéra.
V roce 1961 na půdě Institutu v Moskvě proběhl 5. Mezinárodní biochemický kongres. Prezidentem byl A.I.Oparin (ředitel Institutu), a generálním tajemníkem N.M.Sisakjan. Kongres představoval významnou událost ve vědeckém světě, přijeli významní vědci – biochemici z celého světa, mezi nimi několik nositelů Nobelovy ceny.
Celou přípravu této mezinárodní akce měl na starost N.M.Sisakjan a to pomohlo překonat řadu těžkostí spočívajících v pobytu velkého počtu zahraničních hostů.
Slavnostní zahájení Kongresu proběhlo v aule Moskevské univerzity (МГУ) a zdravici účastníkům pronesl N.M.Sisakjan. Po zakončení úspěšného kongresu osobně poděkoval všem organizátorům – takto osobně ocenil práci svých spolupracovníků.
12. března 1966 byl v Institutu všední pracovní den. N.M.Sisakjan pracoval ve své laboratoři, zadal úkol své kolegyni: když ale za několik minut vešla do jeho pracovny, zastihla ho v té samé poloze za stolem, za kterým náhle skonal… Byl ženatý, s manželkou Varvarou Petrovnou měl tři děti.
V r.1997 v Dubně, v sídle Spojeného institutu jaderných výzkumů proběhlo Mezinárodní sympozium „Problémy biochemie, radiace a kosmické biologie“ ve spojení s 90. výročím narození N.M.Sisakjana.

pramen: http://www.inbi.ras.ru vzpomínky kolegyně E.V.Kosminské (volný překlad)


Akademik N.M.Sisakjan vedl prvně založenou (v SSSR) Laboratoř buněčných rostlinných struktur, kde byly řešeny otázky ve spojitosti s výzkumem postupu fermentů v buněčných strukturách (stěnách) a v první řadě v chloroplastech. Poprvé byla v chloroplastech objevena autonomní bílkovina – syntetizující orgán. N.M.Sisakjan spojil práci v Institutu s různorodou vědecko organizační činností v Prezidiu AV SSSR, byl mnoho let Vedoucím vědeckým tajemníkem Prezidia AV SSSR.

100. výročí narození N.M.Sisakjana zařadilo UNESCO mezi významná výročí.

pramen: http://www.inbi.ras.ru historie Institutu (volný překlad)


Akademik N.M.Sisakjan je znám jako autor pionýrských prací v oboru biochemie buněčných struktur a technická biochemie. Od poloviny 40. let jako jeden z prvních zahájil výzkum buněčných struktur rostlinných buněk, soustředil se na chloroplasty.
V jeho laboratoři byly získány nové poznatky o chemickém složení chloroplastů a byly nalezeny mnohé fermenty, přítomné v různých biochemických procesech včetně těch, které nejsou přímo spojené s fotosyntézou. Toto bylo základem pro jím vytvořenou zcela novou představu o chloroplastech jako polyfunkčních strukturách buňky.
Byl průkopníkem kosmické biologie. Vytyčil základní směry rozvoje této nové oblasti biologické vědy a za krátkou dobu, za jeho osobní účasti byly zorganizovány práce, které umožnily řešit úkoly při výběru a přípravě kosmonautů, rozpracování systémů zajištění životních funkcí a bezpečnosti letů. Dále rozpracoval systém lékařských kontrol kosmonautů a následných (po letu) kontrol stavu jejich zdraví.
Byl znám také jako významný organizátor vědy a mezinárodní spolupráce. Byl předsedou XIII. zasedání Generální konference UNESCO.

pramen: www.sissakian.ru (volný překlad)

Žádné komentáře: