pátek 28. listopadu 2008

Systémy řízení Chartron: v kosmu i na Zemi

Inspirací pro tento článek byla ukrajinská série z roku 2004. Součástí série je známka hodnoty 45 k s vyobrazením loga společnosti Chartron a reklamního sloganu, který je v názvu článku. Ve volném překladu Vám nyní předkládám to, co jsem o společnosti zjistil.

Společnost Chartron byla založena v r. 1959 ve městě Charkov jako vědecko výrobní podnik pro vývoj, výrobu a zavádění automatických systémů řízení raketových kosmických komplexů.
V bývalém SSSR (bylo to jediné pracoviště umístěné na Ukrajině) patřil podnik do trojice vedoucích podniků, ve kterých vznikaly systémy řízení pro raketovou a kosmickou techniku (včetně systémů pro mezikontinentální balistické rakety SS-18 a SS-19).
Raketové nosiče se systémy řízení, které vznikly v Chartonu (Cyklon, Eněrgija a další) navedly na oběžnou dráhu asi 1000 kosmických aparátů řady Kosmos, Celina, Oceán, Koronas, Kupon a další.
Zkušenosti z vývoje systémů řízení pro moduly Kvant, Kvant-2, Kristall, Spektr, Priroda a pro kosmický komplex Mir umožnily Chartronu rozpracovat a úspěšně použít systémy automatického spojení pro funkčně nákladní blok Zarja, který se stal výchozím dílem stanice ISS.


Ukrajinská FDC, obrázkem vlevo lze dokumentovat počátek budování ISS: vyobrazena sestava modulů (na obr zleva:) Zvezda - Zarja – Unity, na známce je výřez ze sestavy – pouze modul Zarja.

Žádné komentáře: