pátek 28. listopadu 2008

Návštěva na výstavě PRAGA

V tomto článku přináším pár postřehů ze světové výstavy, která se konala ve dnech 12.-14. září v Průmyslovém paláci v areálu holešovického výstaviště.
Výstava byla specializovaná a zahrnovala třídy poštovní historie, tradiční filatelie, jednorámové exponáty a filatelistickou literaturu, která byla vystavena v Poštovním muzeu.
Prohlídku výstavy bylo vhodné spojit s návštěvou veletrhu Sběratel, který byl umístěn v levém křídle Průmyslového paláce. Proto jsem se rozhodl, že výstavě věnuji dva dny. V pátek jsem hledal něco pěkného do sbírky na Sběrateli a až v samém závěru jsem se přesunul na výstavu. Musím konstatovat, (a na tomto jsme se shodli spolu s dalšími kolegy, kteří slídili po tomtéž), že na letošním Sběrateli bylo materiálů s námětem kosmos nejvíce za posledních mnoho let! Naše jediné vysvětlení bylo to, že vzhledem k výstavě Praga přijeli noví obchodníci. Všichni jsme odcházeli s nějakými přírůstky a po dlouhé době u nás tentokrát vládla spokojenost.
Sobotní odpoledne jsem si vyhradil pouze výstavě.
Přesto, že nebyly vystaveny soutěžní exponáty ve třídě námětové, díky jednorámovým exponátům (celkem 43) své zastoupení náměty přeci jen měly, i když velice skromné.


„Kosmičtí“ vystavovatelé před svými exponáty: P.Fencl a J.Matejka z Vídně

Z pouhých tří námětových exponátů byly ale hned dva kosmické. Oba byly věnovány letu našeho kosmonauta V. Remka, jejich pojetí však bylo odlišné. Exponát J. Matejky obsahoval řadu obálek kosmické pošty a se ziskem 88 bodů obdržel velkou pozlacenou medaili. Můj exponát dostal 76 bodů a velkou stříbrnou. Třetím námětovým reprezentantem byl exponát Bezpečné silnice od známého vystavovatele a publicisty J.Horáka, který získal 65 bodů a postříbřenou medaili.
Sobotní podvečer ozdobil svoji účastí kosmonaut Vladimír Remek. Je totiž tradičním návštěvníkem světových výstav Praga. Těsně před 17. hodinou si prohlédl krátce výstavu, shlédl oba exponáty věnované jeho letu a poté zahájil autogramiádu. O jeho autogram byl veliký zájem, a brzy se vytvořila početná fronta, která trvala až do samého závěru výstavy, tedy do 18. hodiny. Vladimír Remek podepisoval hlavně filatelistické materiály, ale i nejrůznější fotografie. V této souvislosti vyslovuji obdiv nad trpělivostí s jakou V.Remek plnil nejrůznější přání. Důkazem jeho nasazení bylo následné krátkodobé vyčerpání po skončení autogramiády.
Jako návštěvník a vystavovatel jsem si odnesl pouze pěkné filatelistické zážitky, pár drobností do sbírky a radost z osobního setkání s řadou filatelistů. Jedinou chybičkou tak byla absence námětových exponátů, a proto jsem se rozhodl navštívit blízkou Vídeň a námětové exponáty si prohlídnout na výstavě WIPA.


Praga 2008 - autogramiáda: Vladimír Remek v akci

Žádné komentáře: