čtvrtek 26. listopadu 2009

Čínské kosmické instituce (1)

Kosmonautika, to nejsou pouze rakety, kosmodromy a kosmonauti, i když, řečeno sportovní terminologii, to jsou koncoví hráči, kteří jsou nejvíce vidět. Někde v pozadí zůstávají špičková vědecká pracoviště, která vyvíjejí jednotlivé komponenty pro kosmická tělesa, připravují programy pro pilotovaný lety, zajišťuji výcvik kosmo(taiko)nautů, realizují kompletaci těles apod.
V následujících ukázkách přináším základní informace o některých institucích, které jsou vyobrazeny na čínských dopisnicích. Domnívám se, že zvláště čísla o počtu zaměstnanců jsou více než zajímavá, a jsou důkazem o technologické vyspělosti Číny. Znáte-li o nich další informace, které by doplnily tento úvodník, neváhejte, a napište!

CAST: Chinese Academy of Space Technology – Čínská akademie kosmických technologií –instituce, která koordinuje vývoj a výrobu – na dopisnici jsou vyobrazeny všichni „reprezentanti“, tedy sondy, nosná raketa, loď SZ
další vyobrazení / dokumentace CAST viz mé články o zálepkách

CAST www.cast.ac.cn
Jiná označení: CASTR (Chinese Academy for Space Technology Research), Satellite Academy, Chinese Research Institute of Space Technology, Fifth Academy

Akademie byla založena 20.2.1968, sídlí v provincii Haidian severovýchodně od Pekingu. CAST je jednou ze sedmi vývojových akademií, spadá pod CASC (China Aerospace Science and Technology Corporation). Zaměstnává více než 10.000 zaměstnanců v 10 výzkumných institucích a ve 2 závodech zaměřených na vývoj a výrobu vědeckých a aplikačních satelitů.

CAST je jedním z nejvýznamnějších čínských pracovišť pro výzkum, vývoj a výrobu kosmických technologií. Dozoruje instituce a firmy napojené na výzkum, vývoj a výrobu v oblasti komunikací, spravuje „kosmický“ informační systém a dále firmy zaměřené na meteorologické satelity. Je základnou pro budoucí navigační družice, přenosové satelity, pro kosmické lodi a stanice.
CAST je v současnosti schopna produkovat až 6 satelitů za rok, a je také zodpovědná za výzkum a vývoj sondážních raket.
Čína vypustila na 40 satelitů připravených CAST, a to telekomunikační a vysílací, meteorologické a vědecko experimentální satelity.

Další instituce:

China Sanjiang Space Group - dopisnice r.1998
vojenské mobilní raketové základny, vpravo start rakety

China Sanjiang Space Group www.cssg.com.cn
Je řízena CASIC (China Aerospace Science and Industry Corporation, viz dále), sídlí v městě Xiaogan, severně od Wuhan. Její produkce je soustředěna v městě Yuan´an (na západě provincie Hubei), kanceláře sídlí ve městě Wuhan. Zaměstnává více než 15.300 zaměstnanců.
Provádí výzkum a vývoj taktických balistických raket na tuhá paliva a „neviditelné“ technologie. Bla založena r. 1969 jako Třetí výrobní základna pro Akademii v Haiyngu (Haiyng Academy of Elektromechanical Technology). V r. 1975 začal nezávislý výzkum na střelách M-11, vyvíjených pod vedením Wang Zhenhua, který dokončil výzkum a vývoj v r. 1984. Pracoviště je zapojeno do vývoje mobilního odpalovacího zařízení (viz obrázek na dopisnici).
V rámci organizační struktury pod ní spadá 10 samostatných vývojových a výrobních institucí.

China Sanjiang Space Group dopisnice r.1999
zařízení a součástka pro kosmická tělesa

Další instituce:

China Aerospace Corporation (CASC)- dopisnice z r.1999

China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC)
V červenci r. 1999 byla společnost CASC rozdělena na dvě organizace:
China Aerospace Machinery and Elektronics Corporation (CAMEC) a dále China Aerospace Science and Technology Corporaction (nástupce CASC).
V r. 2001 byla společnost CAMEC přejmenována na China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC).
CASC byla rozdělena v rámci vládní snahy o reformu čínského průmyslu uvolňováním státní kontroly nad podniky a zkoušením zavedení konkurence při rozbití velkých společností. Podle bývalého ředitele starý systém řízení nereagoval na podmínky tržní ekonomiky.
CASC je složena z více než 140 složek (pomocná výzkumná centra, výrobní podniky, akciové společnosti); zaměstnává více než 103.000 pracovníků, 41.000 specialistů a techniků a 1.300 výzkumných pracovníků. Je zapojena do výzkumu, výroby a prodeje taktických a strategických řízených střel, satelitů, různých kosmických těles a dalšího „kosmického“ zboží. Její technologie (např. vysokoenergetické pohonné hmoty, a další) dosáhly světových standardů.
CASC dominuje na poli odborných znalostí pro výrobu komunikačních satelitů, meteorologických a vědecko výzkumných satelitů a jiných kosmických těles. Vévodí vyspělým technologiím řízení satelitů, používá nejmodernější informační technologie.
CASC řídí 7 významných výzkumných institucí a 2 vědecko výrobní podniky.

Jedno muzeum na závěr:

China Science and Technology Museum - dopisnice z r. 2004

China Science and Technology Museum www.cstm.org.cn
Pro budoucnost je třeba uchovat některé exponáty a prezentovat kosmické úspěchy (zejména) mládeži. Také proto bylo zřízeno China Science and Technology Museum, které sídlí v hlavním městě Číny. Co přesně lze v muzeu vidět a jaký program muzeum nabízí nevím, protože stránky jsou pouze v čínštině... Pokud však někdo ze čtenářů muzeum o prázdninách navštívil, prosím o doplnění informací.

Žádné komentáře: